Cum alegi pătuțul perfect pentru bebelușul tău

Este prima piesă de mobilier pe care o cumpăra viitorii părinţi! Având în vedere că bebeluşul îl va folosi zilnic pentru următorii 2-3 ani şi că este locul unde poate fi lăsat nesupravegheat, părinţii trebuie să se informeze foarte bine înainte de a cumpăra un pătuţ pentru copii. Mai mult decât atât, datorită perioadei mare de folosire, nu trebuie să te limitezi a cumpăra ceva de proastă calitate: siguranţa copilului tău este cea mai importantă!

Iată care sunt paşii de urmat pentru a cumpăra pătuţul potrivit pentru tine şi bebeluşul tău:
La ce să fii atentă când cumperi mobilier

Deşi ţi se poate părea prea mare pentru un bebeluş, un pătuţ pentru copii este locul perfect pentru odihna noului membru al familiei. Leagănele şi coşurile cu baldachin şi materiale romantice şi bogate sunt neasemuit de frumoase, însă constituie mai mult un moft, neputând fi utilizate odată ce bebeluşul se îndreaptă spre împlinirea a 5-6 luni de viaţă. Din oferta de modelele existente acum pe piaţă, părinţii trebuie să aleagă doar articolele care respectă normele europene de siguranţă, şi anume:

    Mobilierul pentru copii trebuie să aibă colţuri rotunjite şi margini netede, să fie solid
    Pătuţul trebuie să fie stabil, fără părţi care ar putea răni copilul atunci când sunt detaşate
    Apărătoarele laterale nu trebuie să aibă corzi sau părţi detaşabile
    Gratiile (baluştrii verticali) trebuie să fie intacte şi solide
    Între gratiile pătuţului trebuie să existe o distanţă de maxim 6,5cm (ideal 4,5-6,5cm). Dacă poţi introduce o doză de cola printre gratiile pătuţului, înseamnă că sunt prea distanţate şi acolo se va înţepeni vreun picioruş gras.
    Distanţa dintre partea de sus a lateralelor pătuţului şi saltea trebuie să fie de 30cm atunci când salteaua este poziţionată la cel mai înalt nivel (în primele luni de viaţă) sau când laterală este coborâtă (în cazul lateralelor culisabile), şi de 60 cm atunci când lateralele sunt ridicate.
    Pătuţul trebuie să fie vopsit cu emailuri omologate, ideal cu vopsea fără plumb (care prin ingerare poate cauza afecţiuni serioase), eventual lacuri ecologice sau pe bază de apă.

Cum trebuie să fie pătuţul pentru bebeluşi?

    Nou! Dacă bugetul îţi permite, evita să cumperi sau să accepţi un pătuţ folosit, întrucât modelele mai vechi nu respecta ultimele norme de siguranţă UE. Dacă alegi varianta second-hand, verifica pătuţul cu mare atenţie: lateralele să fie solide, să nu se mişte, pătuţul să nu scârţâie, vopseaua să fie intactă, marginile să fie finisate, să nu existe găuri sau protuberanţe care ar putea agăţa hainele copilului.
    Optează pentru pătuţuri construite din lemn de esenţă tare: stejar, fag, frasin, arţar. Majoritatea pătuţurilor de lemn au dimensiuni standard: 60/120 cm sau 70/140 cm, ceea ce te va ajuta şi în alegerea saltelei.
    Mergi la cumpărături cu rigla după tine! Dacă spaţiul dintre gratii este mai mare de 6,5 cm, nu cumpără. Copilul îşi poate prinde mânuţa, piciorul sau chiar capul între gratii. Dacă preferi să cumperi online, roagă reprezentaţii magazinului să măsoare distanţa dintre gratii sau fă-o chiar tu imediat ce pătuţul a fost livrat; în cazul în care nu respecta normele de siguranţă, returnează produsul.
    La cumpărături, verifica stabilitatea pătuţului. Zgâlţâie-l puţin pentru a vedea dacă are un cadru solid, iar părţile componente sunt bine asamblate. Repetă operaţiunea odată ce pătuţul este instalat deja în casa ta, mai ales pentru că modelele de pătuţ expuse în magazin nu sunt intodeauna corect asamblate. Verifică gratiile să fie fixe şi să nu se rotească, suportul pentru saltea să fie fix, să nu se curbeze şi să nu se desfacă la colţuri. Îmbinările trebuie să fie solide, să nu existe colţuri tăioase, crăpături, iar vopseaua să fie intactă.
    Verifica că tăblia pătuţului să fie cât mai solidă, astfel încât ea să nu se deformeze la mutarea pe un nivel inferior, când copilul sare pe ea sau când o împinge de dedesubtul patului.

    Pătuţul cu roţi (metalice, nu de plastic) este util atunci când vrei să-l muţi dintr-o cameră în alta sau când vrei să aspiri/speli/iei o jucărie de sub el. Însă, reţine că majoritatea pătuţurilor sunt mai late decât cadrul uşii, aşa că rotile nu-ţi vor fi de niciun folos. Aceste pătuţuri trebuie să prezinte şi dispozitiv de blocare a roţilor, pentru a le împiedica să se deplaseze la fiecare mişcare a copilului. Există şi pătuţuri care se pot legăna, însă toate aceste caracteristici în plus nu vor fi folosite mai mult de 1-2 luni, nejustificand diferenţa de preţ. Totodată, deşi practic din motive de igienă, pătuţul cu roţi nu este la fel de stabil precum un pătuţ fix, lucru deranjant când copilul creşte şi trage de gratii sau sare în pătuţ.
    Pătuţurile convertibile în pat de copii sunt o variantă economică pe termen lung, o investiţie mai bine spus. În intervalul 2-3 ani, atunci când copilul e suficient de mare şi puternic să escaladeze pătuţul, lateralele pot fi îndepărtate şi tăblia patului extinsă, obţinând un pat de copii. Copiii se vor adapta mai uşor noului loc de dormit (acesta fiind deja un obiect cu care sunt familiarizaţi pe deplin). În momentul achiziţionării unui astfel de pătuţ, cere şi accesoriile necesare transformării lui într-un pat de copii: nu există, nu cumpără modelul, rareori vei găsi piese care se potrivesc. Dacă plănuieşti să foloseşti pătuţul pe care îl cumperi acum pentru un frăţior, probabil că investiţia într-un pătuţ convertibil în pat de copii nu se justifică.

    Unele modele includ sertare inferioare sau laterale, iar când ai copii, spaţiile de depozitare sunt mereu insuficiente. Sertarele pot fi folosite pentru stocarea pieselor de lenjerie sau hăinuţelor, pijamalelor copilului. Cele inferioare economisesc spaţiu, însă dacă dispuneţi de loc suficient, există modele cu sertare laterale ataşate pătuţului care pot fi folosite pe post de comodă. În cazul în care pătuţul nu are în dotare sertar inferior, verificaţi că spaţiul rămas între podea şi pătuţ să fie de minim 18 cm: veţi putea strecura acolo o cutie de plastic cu capac pentru a înlocui absenţa sertarului.
    Pe cât posibil, cumpăra salteaua în acelaşi timp cu pătuţul pentru a o putea proba pe loc. Este foarte important că salteaua să fie exact de mărimea pătuţului, întrucât copilul se poate sufoca în spaţiul rămas liber între saltea şi laterală patului. Dacă poţi introduce mai mult de 2 degete între saltea şi laterală patului, atunci salteaua nu are mărimea potrivită.

Cum folosim pătuţul?

    Pătuţul trebuie aşezat departe de fereastră, cuiere, perdele, jucării şi obiecte de mobilier mari pentru că micuţul să nu se agaţe sau să tragă ceva ce l-ar putea răni sau pune viaţa în pericol. De asemenea, cablurile sistemelor de monitorizare trebuie să fie ascunse
    Odată cumpărat, asamblează pătuţul în camera în care va sta copilul (în primele luni de viaţă, recomandabil este că micuţul să fie instalat în camera părinţilor sau unul dintre părinţi să doarmă în camera copilului), deoarece poate fi destul de dificil să mutaţi pătuţul dintr-o cameră în alta.
    Pentru primele luni de viaţă, tăblia pătuţului va fi aşezată la nivelul superior: îţi va fi mai uşor să iei copilul din pătuţ, mai ales dacă ai suferit o operaţie de cezariană. Odată ce micuţul e capabil să stea în funduleţ sau încearcă să se ridice agăţându-se de marginea sau gratiile pătuţului (în jurul vârstei de 6 luni), tăblia trebuie coborâtă la nivelul inferior. Jucăriile sau apărătorile de pat constituie obiecte pe care micuţul le poate escalada pentru a ieşi din pătuţ, aşadar nu vor fi lăsate la îndemână copilului şi niciodată nu vor fi date spre folosinţă fără ca cel mic să fie supravegheat. Având în vedere că bebeluşul trebuie aşezat pe treapta cea mai de jos la vârsta de 6-8 luni, pătuţurile cu mai mult de 2 niveluri de montare a tăbliei nu-şi justifica diferenţa de preţ.
    Caruselul şi alte jucării care atârna deasupra patului trebuie să fie poziţionate astfel încât cel mic să nu le poată atinge şi îndepărtate în jurul vârstei de 5 luni, atunci când copilul se străduie să se ridice în mâini sau să se sprijine de alte obiecte pentru a ajunge unde-şi doreşte.
    Odată ce copilul reuşeşte sau pare să reuşească să iasă din pătuţ, este timpul să căutaţi un pat de copii. Fie îndepărtaţi lateralele pătuţului (acolo unde este posibil), fie cumpăraţi un pat nou, adaptat vârstei copilului, vă puteţi folosi de o bară de protecţie pentru a împiedica piticul să cadă din pat (până învăţă să doarmă fără să se mai foiască). Unii părinţi amplasează salteaua direct pe podea. Odată ce copilul da semne că vrea să părăsească pătuţul, el nu ar mai trebui lăsat nesupravegheat în pătuţ, va fi atras de escaladarea lui şi se poate răni serios. Renunţarea la pătuţul pentru bebeluşi se face după ce copilul a atins o greutate de 14 kg sau o înălţime de 89 centimetri.

Top
Abonează-te
X

Abonează-te!

Abonează-te să primeşti noutăţile direct pe adresa ta de email.

ClickWEB.ro