Cum stiu ce tip de centrala termica este mai buna pentru casa sau apartament

Cand vine vorba despre incalzirea casei sau apartamentului majoritatea oamenilor sunt indecisi ce tip de centrala sa isi cumpere. Centralele termice de apartament au fost, alături de ferestrele termoizolante și anvelopele pentru pereții exteriori, primele investiții majore făcute de românii care au încercat să corecteze deficiențele spațiilor locative făcute după niște standarde deficitare. În cadrul acestui articol vom încerca să oferim celor interesați de trecerea la o centrală termică proprie o serie de sfaturi și criterii după care vor putea alege modelul optim.

Din multe puncte de vedere, sistemele de termoficare la nivel de oraș sunt cele mai eficiente metode de încălzire a reședinței, în special atunci când energia termică este provenită din cogenerare. Indiferent dacă vorbim de energia termică generată prin arderea combustiilor fosili, geotermală sau prin cogenerarea industrială, încălzirea centralizată este un sistem funcțional în țările cu climă temperată sau rece, acolo unde consumul este suficient de mare pentru a asigura rentabilitatea.

Din păcate, modul complet nesatisfăcător în care au fost conduse regiile de termoficare din România au dus la degradarea treptată a parametrilor de încălzire și la creșterea pierderilor din rețeaua de distribuție, iar acești factori au dus la creșterea treptată a prețurilor. Pentru a se desprinde de furnizorii scumpi și de slabă calitate, tot mai mulți români au ales varianta centralei de apartament, iar unele orașe chiar au fost obligate să-și închidă punctele de termoficare deoarece au rămas practic fără clienți. Dacă nu v-ați numărat printre aceștia și vă gândiți abia acum la o achiziție, sperăm că ghidul nostru vă va clarifica o serie de nedumeriri.

Ce combustibil alegem pentru centrală?

Alegerea sursei de energie este prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui, însă criteriul prețului nu este cel mai important deoarece intervin și alți factori critici precum disponibilitatea și stocarea. Alimentarea cu lemn sau cărbune este cea mai ieftină, aceasta fiind urmată de cea cu gaze și, în final, de opțiunea mai scumpă a electricității. Chiar și după viitoarea liberalizare a prețului gazului pentru consumatorii casnici, care va avea loc în vara lui 2021, este de așteptat ca avantajul în fața electricității să fie păstrat.

Combustibil solid

Fie că vorbim de lemn sau de cărbune brun, combustibilul solid are cel mai mic preț de achiziție. Acesta este un avantaj incontestabil, însă cei care pot beneficia de el fără bătăi prea mari de cap au nevoie de condiții particulare pentru exploatare.

Centralele cu lemn sau cărbune brun nu sunt o opțiune bună pentru mediul urban deoarece puterea calorică a combustibilului este redusă și ai nevoie de un spațiu mare pentru a putea stoca o rezervă consistentă de combustibil. De asemenea, aceste centrale necesită un coș înalt deoarece opțiunea de tiraj forțat nu este posibilă. Acestea sunt două probleme dificile în cazul unei case sau vile construite într-o zonă rezidențială limitată pe orizontală sau verticală, iar apartamentele sunt în mod vădit excluse.

Aprovizionarea cu lemn sau cărbune este dificilă în orașele mari, acest tip de combustibil fiind mai popular în zonele slab urbanizate sau rurale. De asemenea, lemnul necesită secționare (sau apelarea la încărcarea automată și mai scumpii peleți), iar cărbunele murdărește cam tot ce atinge, iar aceste dezavantaje nu pot fi limitate decât atunci când există spațiu auxiliar suficient.

Gaz natural sau lichefiat

Cea mai populară opțiune, centralele cu gaz au un randament bun și folosesc un combustibil cu o disponibilitate largă și un preț mai accesibil decât cel al energiei electrice. Fie că vorbim de modelele alimentate de la rețeaua distribuitorului de gaze, fie că vorbim de cele alimentate cu GPL din rezervoare de mari dimensiuni, acestea sunt o opțiune sigură pentru cei mai mulți dintre utilizatori.

Energie electrică

Compacte, sigure și foarte eficiente, centralele electrice sunt o opțiune bună pentru utilizatorii din mediul urban care nu doresc să-și complice viața cu combustibili inflamabili, țevi, coșuri, avize și birocrație. Este adevărat, prețul energiei electrice este ceva mai mare decât cel al gazului, însă dacă spațiul de locuit nu este prea mare și beneficiază de o izolație termică bună, diferența va fi estompată de avantaje.

Având o eficiență excelentă de 100%, centralele electrice suferă atunci când vine vorba de scalabilitate. Dacă în cazul altor echipamente electrice cu consum mare, cum ar fi plitele sau cuptoarele, se pot face recablări interioare, centralele electrice de mare putere nu sunt fezabile deoarece pot depăși întreaga capacitate a rețelei externe a apartamentului.

Ce tehnologie alegem pentru centrală?

În cazul centralelor electrice, producătorii folosesc diverse trucuri tehnologice pentru a le mări eficiența sau fiabilitatea, însă acestea rămân în esență niște produse simple. În cazul modelelor cu combustibil solid sau gazos, există câteva tehnologii la care trebuie să fiți atenți.

Criterii pentru alegerea unei centrale termice

Puterea centralei: pentru alegerea unei puteri optime, este necesar să faceți calcule în care intră volumul de aer încălzit și sarcina termica volumică (care diferă în funcție de tipul și calitatea izolației externe). Pentru un apartament vechi de 50 de metri pătrați, necesarul energetic pentru încălzire este de circa 7kW, însă trebuie să țineți cont că furnizarea apei calde menajere necesită o încălzire instantanee care necesită un regim mult mai intens de lucru. De aceea, pentru un astfel de spațiu, este recomandată o centrală cu o putere minimă de 7 kW și maximă de circa 16 kW.

Debitul de apă caldă: Calculele se complică în funcție de numărul de persoane din casă. În general, se pleacă de la datele standard de 10 litri pe minut pentru un robinet și 8 litri pe minut pentru un duș. În cazul cu doar acești doi consumatori, o centrală de 20 kW – 24 kW ar trebui să fie suficientă, însă creșterea consumului de apă menajeră necesită o ajustare proporțională a puterii centralei și a debitului de apă care poate fi încălzit în regim instantaneu. În general, un model cu 9 litri trebuie să fie minimum acceptat.

Boiler: în cazul în care consumul de apă menajeră este mare, este recomandată achiziția unui model cu boiler deoarece încălzirea locuinței este oprită în momentul în care centrala intră în regim de încălzire instantanee. Acest boiler va asigura un volum mare de apă menajeră încălzită pentru duș sau robinete fără a afecta încălzirea și confortul.

Consum și eficiență: conform normelor UE, producătorii sunt obligați să folosească un sistem standard de notare a eficienței. În cazul centralelor electrice, avem cunoscutul sistem de clasificare cu litere pe care-l știm de la electrocasnice, opțiunile recomandate fiind A sau A+, iar în cazul centralelor pe gaz începe să fie folosit sistemul de notare ErP, care folosește aceeași clasificare.

Nivel de zgomot: unele componente, cum ar fi arzătorul sau pompa, pot un zgomot care poate deveni neplăcut noaptea, de aceea încercați să găsiți modele care au un nivel de zgomot de cel mult 45 db.

Sisteme de protecție: cam toate centralele moderne dispun de sisteme de protecție, însă ar trebui să vă asigurați că modelul dorit oferă protecție pentru lipsa gazului (dacă este cazul), pentru supra-tensiune, pentru lipsa apei din instalație, pentru evacuarea noxelor (dacă este cazul) și anti-îngheț.

Top
Abonează-te
X

Abonează-te!

Abonează-te să primeşti noutăţile direct pe adresa ta de email.

ClickWEB.ro